Serološke pretrage za dokaz protutijela na SARS-CoV-2.

Serološkim testiranjem se utvrđuje prisustvo specifičnih protutijela (IgA, IgM i IgG) na virus SARS-CoV-2 a prema svim dosadašnjim spoznajama prisustvo protutijela IgG na virus SARS-CoV-2 govori u prilog da je osoba preboljela COVID-19, da se ponovno ne može razboljeti od iste bolesti te da se može vratiti normalnim radnim aktivnostima. Isto tako rezultati najnovijih znanstvenih istraživanja su utvrdili da je u slučaju infekcije Covid-19 pojavnost i intenzitet produkcije protutijela IgA značajniji nego što je to slučaj s protutijelima IgM (1) te smo se stoga u našem rutinskom/svakodnevnom radu, koristeći najnaprednije metodologije (engl. Enzyme Linked Immunosorbent Assay - ELISA) odlučili za serološka testiranja kojim se utvrđuje prisutnost protutijela IgA i IgG na virus SARS-CoV-2.
Osjetljivost testa (utvrđivanje stvarno bolesnih) kojeg koristimo u našoj instituciji, EUROIMMUN Anti-SARS-CoV-2 ELISA (IgA i IgG), je 96,7 % za IgA i IgG, dok je specifičnost testa (utvrđivanja stvarno zdravih) 97,2% za IgG i 86,7% za IgA. Ove iznimno visoke vrijednosti govore o pouzdanosti metodologije i testiranja (2).
Kako bi povećali osjetljivost testa, u našoj rutinskoj dijagnostici uz postojanje SARS-CoV-2 IgA protutijela istodobno utvrđujemo postojanje dvije vrste SARS-CoV-2 IgG protutijela: ona koja se razvijaju na S-protein te ona koja se razvijaju na nukleokapsidini protein SARS-CoV-2 virusa.

3.jpgKOME JE TEST NAMIJENJEN?

Jedini način kojim se može utvrditi je li osoba nakon kontakta s virusom SARS-CoV-2 razvila specifična protutijela je serološko testiranje. Navedena protutijela proizvode B stanice adaptivnog imunološkog sustava, a posljednji znanstveni rezultati ističu da se protutijela IgA na S1 podjedinicu virusa SARS-CoV-2 pojavljuju u većini ispitanika u prvom tjednu nakon infekcije te da je njihova koncentracija u krvi najviša u trećem tjednu (1). S druge strane protutijela IgG se pojavljuju kasnije i ostaju prisutna u krvi oboljelih.
Osim toga, u određenom broju slučajeva, posebice u kasnoj fazi razvoja Covid-19 kad PCR metodologija zbog nepostojanja dovoljnog broja kopija SARS-CoV-2 virusa nije dostatna za potvrdu dijagnoze, serološka dijagnostika ostaje kao metoda izbora.

KAKO SE PROVODI TESTIRANJE?

Testiranje se provodi iz uzorka venske periferne krvi. Pacijent treba biti natašte.

GDJE SE TESTIRATI?

Testiranje se može obaviti u našem specijalističkom medicinsko-biokemijskom laboratoriju (Trpinjska 7), svakog dana od 8:00-16:00 sati, a po potrebi naši djelatnici mogu doći i na Vašu lokaciju te prikupiti uzorke krvi.


2b.jpg

Reference:

1. Padoan et al. IgA-Ab response to spike glycoprotein of SARS-CoV-2 in patients with COVID-19: A longitudinal study. Clin Chim Acta. 2020 Apr 25;507:164-166. doi:10.1016/j.cca.2020.04.026.

2. Meyer et al. Validation of a commercially available SARS-CoV-2 serological Immunoassay. Preprint medRxiv. 2020.

Javite nam se i dogovorite pregled!